Archilab | Rodinný dům Blackbox

Rodinný dům Blackbox

BLACKBOX – NÍZKOENERGETICKÝ RODINNÝ DŮM

Stavba nenechává nikoho na pochybách, že je ze dřeva, a to jak zvenčí, tak zevnitř. Objemově jde o čistý kvádr se symetrickými delšími fasádami. Střecha nevystupuje nad atiku, je tvořená membránou a odvodněna vnitřními svody. Použity byly černé fasádní panely, které dobře ladí s přirozenou barevností dřeva. Na straně do zahrady je na fasádě připevněna pohyblivá pergola, která ve sklopené poloze dokáže uzavřít okno do jídelny. Uvnitř je vytvořen poměrně rozmanitý prostor. Je však přísně zonální s ohledem na funkční využití. Je potřeba přiznat, že vaření není aseptické: je to krev, odřezky, zbytky zeleniny, jídla, rozlitý olej, rozsypaná mouka, rozbité vajíčko. A stejně poctivý přístup v analýze musí proběhnout i v jiných částech domu. Jen tak lze dosáhnout výsledku, který nás uspokojí. A pak je zde otázka smyslového vnímání. Chci vytvořit dům, který vyvolá libé pocity nejen estetické povahy. Chci přivolat pocit přirozenosti, známosti, samozřejmosti, pochopitelnosti. Chci směřovat ke klidu, vyrovnanosti, chci slyšet ticho, cítit vlhkost, vůni materiálů, chci zažívat dotykově libé pocity. Pobyt tam mi má zachutnat bez vysvětlování.

Autor: Martin Řežábek, 2009

Dům je podle klasifikace energ. náročnosti v kategorii A.
Plocha pozemku: 900m2 Zastavěná plocha stavby: 180 m2
Obestavěný objem: 1125 m3
Užitná plocha (bez garáže): 263 m2
Měrná potřeba energie pro vytápění: 40,7 kWh/m2 /rok

PROJEKTY