Archilab | Rodinný dům Kosoř

Rodinný dům Kosoř

Novostavba rodinného domu v krásném místě chráněné krajinné oblasti Český kras. Dům stojí jako první v řadě parcel nad národní přírodní památkou, kterou je chráněná rokle. Výhled do rokle je zejména z prvního patra domu a z teras. Z přízemí jsou výhledy omezené linií keřů a stromů lemujících oplocení na hraně borového lesa.

Orientace pozemku je příznivá, při usazení domu podél severní strany pozemku k ulici se na jihozápad otevírá zahrada. Fasády obrácené ke slunci jsou více prosklené – až do té míry, jak bylo umožněno místními regulativy od CHKO.

Pozemek se svažuje, a proto ani dům nemá jednu úroveň v přízemí. Toto výškové přizpůsobení se místu umožnilo postavit dům, který není ani příliš převýšený na jedné straně ani příliš zahloubený na straně druhé. Z nejvyšší úrovně přízemí se pak pokračuje po schodišti do horního patra.

Dispozice vycházely z požadavků klientů, které byly velmi konkrétní a podrobné. To vedlo k poměrně složitému systému různých cest, které měly být oddělené (garáž-spíž-kuchyň, garáž-obývák, garáž-šatna-předsíň, garáž-hlavní vstup-předsíň, předsíň-hostinská část, předsíň-obývák). Součástí domu je i bazénová část s výstupem na terasu a část pro hosty, oboje s vlastním sociálním zázemím.

V horním patře jsou dětské pokoje, které je možné uzavřít otočnou příčkou do samostatné části, které nechybí terasa, malá TV místnost a koupelna s toaletou. TV místnost odděleně od dětských pokojů, ve kterých televize být nesměla, bylo dalším z přání klientů, myslíme docela rozumným. Druhý část horního patra slouží rodičům. Za pozornost stojí ložnice s výhledem do rokle přes rohové okno a koupelna s vanou částečně zapuštěnou do podlahy, odkud je rovněž velmi pěkný výhled a kam současně nikdo vidět nemůže.

Dům je zvenčí předurčen poměrně podrobnými požadavky CHKO, kde byl určen sklon střechy a omezen typ krytiny, byla určena maximální míra prosklení a tvar hlavních hmot a stanovena byla i světlost barevného odstínu fasády.

Barva fasády a oken byla asi hlavní témata, nad kterým se nám s klienty nepodařilo nalézt konsensus, takže výsledná cihlová barva fasády neodpovídá navržené krémově bílé s lehkým okrovým nádechem a světlá okna byla původně navržena tmavá. Naproti tomu odstín střešní krytiny byl společně s klientem vybojován až při konzultaci na Karlštejně, kdy ochránci krajiny při pohledu z okna na hrad uznali, že i tmavé střechy mohou být vhodnou alternativou k rudému, původně požadovanému odstínu.

Dům je zděný z tepelněizolačních tvárnic, opatřený 15cm zateplení z minerální vaty. Zateplované jsou i základy až na základovou spáru. Pro vytápění domu slouží tepelné čerpadlo vzduch-vzduch ve spolupráci s elektrickým kotlem. Jedná se o kombinované zařízení pro nucené větrání i topení. Energetická náročnost části domu pro bydlení není tedy vysoká. Její navýšení probíhá jistě péčí o bazénovou část nebo při spuštění klimatizace. Ta byla na přání klienta instalována jako rezervní technická možnost pro případ přehřátí objektu. K tomu ale nedochází, takže standardně se používat nemusí.

Zahrada a její terénní úpravy již nebyla zpracována autory domu.

Autor: Martin Řežábek, Simona Ledvinková, studie až prováděcí projekt 2007, realizace 2009

zastavěná plocha (m2)        258m2

obestavěný prostor (m3)       1433m3