Archilab | TELTTA

TELTTA

TELTTA
treehouse

DŮM VE STROMECH
Je navržen na konkrétní pozemek, který lemují stromy a na němž se pasou koně.
Namísto domu na stromě, což je sice romantičtější ale o dost nereálnější varianta téhož, navrhujeme dům na vlastní konstrukci, který se umístí pod stromy tak, aby ho obklopily větve a při pobytu si připadali jako v koruně stromu.

KONCEPCE
V první fázi byly představeny varianty s odlišnými estetickými projevy a vybrána byla varianta s profilem A – jako áčko stan – s průhledným opláštěním nad postelí, krytými terasami a předstupněm s plochou na jídlo, posezení.
Tvar A má výhodu stability a vysoký profil funguje jako magnet. Na první pohled je vidět, že nejde o žádný posed, mysliveckou kazatelnu. Štíhlé linie představují vznešenost, čistotu, kultivovanost a eleganci.
Návrh má více výškových úrovní, kdy každá má svojí funkci.
Na zemi vzniká místo kryté před deštěm, ze dvou stran přístupné a ze zbylých ohraničené laťováním, které slouží jako dětská prolézačka.
V krytém prostoru mohou být ze stropu zavěšené kokony a hamaky. Dá se zde přespat, když je víc lidí nebo, když je chuť zůstat venku na čerstvém vzduchu.
Při kombinaci s mobilní saunou Matkalla, která může být zaparkovaná opodál, lze tento prostor používat také jako relaxační zónu po saunování.
Na terase je místo na posezení, na jídlo. A je to také výškový mezistupeň k hlavní části o ploše 12m2. Terasa je zastřešená látkovou střechou s centrálním odtokem vody. Z terasy, která je 2m nad zemí, je již docela jiný výhled na louku. Odtud se pokračuje vzhůru dalšími schody do hlavní části domu.
Hlavní dům má podlahu 3m nad zemí a půdorysnou plochu u podlahy 27,6m2, z toho vnitřní prostor je 17,6m2. Vystoupíme do krytého závětří s laťovaným zábradlím. I zde je výborné místo na kávu s rozhledem. Ze zádveří vedou dveře do jediné vnitřní místnosti, kde je malá kuchyňka, dvoulůžko a dvě samostatné postele na protější straně. Místnost je vytápěná kamínky. Vedle kuchyňky ve stěně naproti vstupu jsou dveře, které vedou do vnějšího prostoru krytého laťováním. Zde je umístěn záchod a umyvadlo. Může zde být i umístěná sprcha. Prostor má denní světlo, které proniká laťováním, ale není sem vidět zvenčí. Koncepce polootevřené vnější stěny zajišťuje také kvalitní provětrání
Ve vnitřní místnosti je ve střední části napnuta síť ve výšce 3m nad zemí. Dá se zde spát nebo může být horní úroveň používána na hraní. Přístup jen předpokládán přes provazový žebřík.
Osvětlení vnitřního prostoru je velkorysou plochou průhledné plachty, která je po obvodě upevněna pomocí otočných uzávěrů. Plachta se dá odspodu odrolovat, aby byl umožněn zcela volný výhled.